Uyarı Bu sitede en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Devam ederseniz, bu siteden çerez almayı kabul ettiğinizi varsayıyoruz. OK

Çam balı

Ham Çam Balı

Doğal Çam balı, salgı balları arasında en çok bilinen ve tercih edilen bal çeşitlerindendir. Çam Salgı balı Süzme bal olarak görmeye alışkın olduğumuz ballar arasındadır. Çam balı Ege Bölgesi ve Akdeniz’in kıyı bölgelerinde yaygın olarak üretilmektedir. Akdeniz Bölgesinde Bulunan Ormanlara ve yöresine ait çam balı bölgenin yöresel balı olarak bilinir. Çoğu yerde, yayla ballarında olduğu gibi şehir ve bölge ismiyle özdeşleşerek Datça Çam balı veya Muğla çam balı, Marmaris Çam Balı diye de adlandırılır. Akdeniz Bölgesi kızılçamlarında yaşayan basra (marchalina hellenica) isimli böceğin salgısından elde edilir, bundan ötürü Çam salgı balı olarak sınıflandırılır. Ayrıca ham Çam balı olarak da kategorize edilir. Ham Çam balı, balın en saf ve doğal hali olup hiç bir kimyasal ve endüstriyel süreçlerden geçmeden son tüketiciye ulaşır.